top of page
  • Yazarın fotoğrafıConmach Makine

LAZER KESİM TEKNOLOJİSİ NEDİR


  Lazer ışınının elde edilmesi sanayi sektörüne kolaylıklar sunarak uygulama alanını arttırmıştır. Kaynak, delme ve kesme işlemleri ile mühendislik firmalarının kullanım alanına girmiştir. Üretim süreci otomasyon kontrolü ile yapıldığından hatalar en az seviyeye düşmektedir. Çeşitli tezgahlarda üretim yapma imkânı veren lazer teknolojisiyle 7/24 seri üretim yapılarak maliyet azaltılır. Kalıp ve aparat işlemlerini rafa kaldıran teknoloji tasarruf imkanları sunmaktadır. Kesim Teknolojisi Nedirlazer  SolidWorks ve benzeri programlarla üretim süreci hızlandırılmış aynı kalınlıktaki birçok parçanın birlikte kesilmesi sağlanmıştır. Karbondioksit ile çalışan lazer tezgâhlarında karbondioksit gazına elektrik enerjisi verilir. Ek olarak azot ve helyum kullanılarak gazı düşük miktarda olan karbondioksit lazerine eklenmesiyle kapasite %30 arttırılmaktadır. Kesim Teknolojisi Nedir Lazer karışım miktarı CO/N=0,81, He ise ==> 1′dir (2,3). Lazerışını tezgâhın rezonatör kısmında cam tüpleri içinde 10 m²′ ye yakın mesafede bulunur. Lazeroluşumu bu tüplerin iki ucuna elektrik enerjisi verilerek oluşur. Lazer kesim tezgahında bulunan aynalar ile lazer ışınlarının yönü değiştirilir. Buradan kesme kafasına gelen ışınlar ile kesim işlemi yapılır. Kullanılan gaz silindirler makineye en fazla on metre mesafede olmalı ve uygulanan Lazer asınç ise 6-10 bar olmalıdır.



.

Lazer Kesim Teknolojisi Nedir

Lazer tezgahlarında kullanılan gazlar nelerdir ?


• Karbondioksit.• Azot • Helyum Bazı gazlar 4 ya da 5 bileşen içerebilir. (Ortama, CO, N ve Helyumun dışında CO,H ve Ne eklenebilir.)  Lazertezgahının yerleşim, kurulum, yükleme ve taşınma işlemi konusunda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Yüksek verimle üretim için kullanılan sac levha malzemeleri yüksek kaliteye sahip olmalıdır.  Paslı, kırık, bombeli saclar kesim kalitesini düşürür ve yüzeylerde kaynaklanma oluşur. Yerleştirilen parçaların mesafesi sac levhanın et kalınlığı kadar olmalıdır. Dairesel kesimlerde ise delik çapı 8mm olmalı doğrudan delme işlemlerinde delik çapları sac levha ve kalınlığının yarısı kadar olmalıdır. Büyük kalınlıklarda delik delme işlemlerinde ise delik çapları sac levha et kalınlığının yarısı olmalıdır. Çokça büyük kalınlıklarda delik delme işlemi için sadece markalama yapılmaktadır.



Lazer Kesim Teknolojisi Nedir

Lazer tezgahlarında parça model tasarımı nasıl yapılır.

 

CAD ( Computer Aided Desing ) aşamasında parça modeli tasarlanarak imalat resmi oluşturulur. Bu işlem AutoCAD yazılımı kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca Lazer firmalarının yazılımlarıyla da çizim gerçekleştirilir. Çizimler dwg uzantılı olmalı kesinlikle birden fazla çizim bulunmamalıdır. Kesim Teknolojisi Nedir Son olarak bu çizimler AutoCAD programında .dxf olarak kaydedilmelidir. Makineye ait program, alt programlar aracılığıyla çizime dönüştürülerek (convert) programda kullanılacak olan geo uzantılı dosya haline getirilmektedir. Şayet çizim makinenin kendi yazılımıyla yapılırsa bunlara gerek kalmadan. geo uzantılı dosya olarak kaydedilir. Bu işlemlerden sonra kesilecek parçaların yerleştirilmesine başlanılır. Ölçüleri bilinen bir sac levha üzerine kalınlıkları eşit olarak tek bir parçadan belli sayıda ya da daha fazla farklı parça yerleştirilebilir. Sac levha üzerine yerleştirilen parçalar önceden hazırlanan. geo uzantılı dosyalar çağrılarak istenen sayı ve çeşitlilikte yerleştirilirler. Kesme yöntemleri belirlenir CAM (Computer Aided Manufacturing) kısmında ise bir veya daha fazla iş parçasının kesme simülasyonu, program yardımıyla gerçekleştirilir. Burada hatalar gözden geçirilir ve düzenleme olanağı sağlanır.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page