LAZER KESİM TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Lazer ışınının elde edilmesi endüstriyel sektöre kolaylık sağlayarak uygulama alanını artırmıştır. Kaynak, delme ve kesme işlemleriyle mühendislik firmalarının kullanım alanına girmiştir.Üretim süreci otomasyon kontrollü olarak yapıldığından hatalar en aza indirilmiştir. Çeşitli tezgahlarda üretim imkânı sağlayan lazer teknolojisiyle 7/24 seri üretim yapılmakta ve maliyet düşürülmektedir. Kalıp ve aparat işlemlerini rafa kaldıran teknoloji tasarruf fırsatları sunmaktadır.
SolidWorks ve benzeri programlarla üretim süreci hızlandırılmış, aynı kalınlıktaki birçok parça bir arada kesilmiştir. Karbondioksit ile çalışan lazer tezgahlarında karbondioksit gazına elektrik enerjisi verilir. Ayrıca düşük gaz miktarına sahip karbondioksit lazerine azot ve helyum eklenerek kapasite %30 oranında artırılır.
Lazer ışınının elde edilmesi endüstriyel sektöre kolaylık sağlayarak uygulama alanını artırmıştır. Kaynak, delme ve kesme işlemleriyle mühendislik firmalarının kullanım alanına girmiştir. Üretim süreci otomasyon kontrollü olarak yapıldığından hatalar en aza indirilmiştir. Çeşitli tezgahlarda üretim imkânı sağlayan lazer teknolojisi ile 7/24 seri üretim yapılmakta ve maliyet düşürülmektedir. Kalıp ve aparat işlemlerini rafa kaldıran teknoloji tasarruf fırsatları sunmaktadır.
SolidWorks ve benzeri programlarla üretim süreci hızlandırılmış ve aynı kalınlıktaki birçok parça bir arada kesilmiştir. Karbondioksit ile çalışan lazer tezgahlarında karbondioksit gazına elektrik enerjisi verilir. Ayrıca düşük gaz miktarına sahip karbondioksit lazerine azot ve helyum eklenerek kapasite %30 oranında artırılır.
Gazlar: Bazı gazlar (CO, N, Helyum dışında) 4 veya 5 bileşen içerebilir. Ortamda CO, H ve Ne eklenebilir.
Lazer Tezgahı: Lazer tezgahının yerleştirilmesi, montajı, yüklenmesi ve taşınması uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Malzeme Kalitesi: Yüksek verimli üretim için kullanılan sac malzemelerin yüksek kalitede olması gerekmektedir. Paslı, kırık veya eğri saclar kesim kalitesini düşürür ve yüzeylerde kaynak oluşumuna neden olur.
Parça Mesafesi: Yerleştirilen parçaların mesafesi, sacın et kalınlığına eşit olmalıdır.
Delik Ölçüleri:
- Dairesel kesimlerde delik çapı 8 mm olmalıdır.
- Doğrudan delmede delik çapı, sacın kalınlığının yarısı kadar olmalıdır.
- Büyük kalınlıklarda delik delmek için delik çapları, sacın et kalınlığının yarısı kadar olmalıdır.
- Çok büyük kalınlıklarda delik delmek için sadece markalama yapılır.
CAD Aşaması: Parça modeli tasarlanarak imalat resmi oluşturulur. Bu işlem AutoCAD yazılımları kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca, lazer kesim için geo uzantılı dosya haline getirilir.
Çizim Süreci: Eğer çizim makinenin kendi yazılımı kullanılarak yapılırsa, geo dosyası kaydedilir ve diğer işlemlere gerek kalmaz.
Parça Yerleştirme: Tek bir parçadan, ölçülerine göre eşit kalınlıkta birden fazla farklı parça, sac levha üzerine yerleştirilebilir. Bu parçalara geo uzantıları denir ve istenilen sayıda yerleştirilebilir.
CAM Aşaması: Bilgisayar destekli üretim kısmında, bir veya daha fazla iş parçasının kesme simülasyonu yapılır. Bu aşamada hatalar incelenir ve gerekli düzenlemeler yapılabilir.
Başka bir konuda yardımcı olabilir miyim?
LAZER KESİM NEDİR
Lazer ışını, lazer kesim karbondioksit lazer tezgahlarında kullanılır ve karbondioksit gazına elektrik enerjisi verilerek oluşturulur. Lazer ışını, karbondioksit gazına azot ve helyum gazı eklenerek verimliliğin artırılmasıyla elde edilir. Farklı marka ve modeldeki lazer tezgahlarında çelik, alüminyum, bakır ve pirinç vb. malzemelerin kesilmesi işlemine Lazer Kesim denir.
Lazer ışınının farklı sektörlerde uygulanması ve artırılması bir teknolojidir. CNC Lazer Makineleri ile yapılan kesimler üretim hatasını en aza indirerek işlemlerin otomatik olarak yapılmasını sağlar. Lazer kesim tezgahlarının yaygınlaşmasının ve üretimde kullanılmasının sebebi mühendislik ve endüstriyel sektörlerin taleplerine cevap vermesidir. CNC Lazer Kesim Makineleri ile 7/24 seri üretim yapılarak maliyet düşüşü sağlanır. Lazer Kesim Makinelerinde işlenen metal, aparat ve kalıp kullanımında tasarruf sağlar. İş ağırlığı Lazer Kesim Makinelerine yüklenerek insan gücü ve insan gücünden kaynaklanan hatalar en aza indirilmiştir. Lazer kesim yöntemi ahşap, deri, metal, kontrat olarak değişmektedir. Lazer Kesim Makinelerinde işlenmiş nikel alaşımları, çelik, krom, titanyum, paslanmaz çelik, alüminyum, bakır ve pirinç alaşımları gibi malzemelerin kesimi mümkündür. Ayrıca Autocad, SolidWorks ve benzeri programlar kullanılarak avantajlar elde edilir ve kesimler daha kısa sürede ekipler halinde yapılabilir.
LAZER KESİM AVANTAJLARI
Lazer Kesim Makineleri, nikel alaşımları, çelik, krom, titanyum, paslanmaz çelik, alüminyum, bakır ve pirinç alaşımları gibi malzemelerin kesim süreçlerini lazer ışınlarıyla şekillendirerek işinizi kolaylaştırır. Önemli avantajlarıyla öne çıkan CNC Lazer Kesim Makineleri, yüksek hassasiyetle kaliteli kesimler yapmanıza olanak tanır.
AÇIKÇA;
• Farklı geometrik parçalar sac levhaya eklenerek kesilir, kalıp maliyeti yoktur.
• Derz kesimi ile maliyet düşürülür, fire oranı en aza indirilerek maliyet avantajı sağlanır.
• Çapaksız kesim kalite avantajı sağlar.
• Sac levhalarda sac kalınlığının 0,4 katı çapında delikler ConturLas teknolojisi ile işlenebilir.
• Sac levhalar 0,05 mm hassasiyetle kesilir, bu da kalitede fark yaratacaktır.
• Sac levha üzerine her türlü yazı, resim, amblem kesilebilir.
• Teknik ve zaman avantajı sağlayarak bir adım önde olursunuz.
KESİLEBİLECEK SAC METAL ÖLÇÜLERİ
-
Çalışma Alanı: 2000 x 6000 mm
-
Güç: 20 kW
-
Karbon çeliği 45 mm
-
Paslanmaz çelik 25 mm
-
Alüminyum sac 12 mm
-
Pirinç ve Bakır 12 mm