top of page
cnc iÅŸleme makinesi_edited.jpg

CNC Ä°ÅžLEME NEDÄ°R

Ne Yapıyoruz 

CNC iÅŸlemi, iÅŸleme takımlarının komutlarını kollar, düÄŸmeler ve tekerlekler aracılığıyla yönlendirmek ve yönlendirmek için canlı operatörlerin gerekli olduÄŸu manuel kontrolün sınırlamalarının aksine çalışır ve dolayısıyla bunların yerine geçer. Ä°zleyici açısından, bir bilgisayar sayısal kontrol sistemi, sıradan bir bilgisayar bileÅŸenleri kümesine benzeyebilir, ancak CNC iÅŸlemede kullanılan yazılım programları ve konsollar, onu diÄŸer tüm hesaplama biçimlerinden ayırır.

​

CNC programlamada, sayısal sistem içindeki kod oluÅŸturucu, hata olasılığına raÄŸmen çoÄŸu zaman mekanizmaların kusursuz olduÄŸunu varsayacaktır; bu durum, bir CNC makinesinin aynı anda birden fazla yönde kesmeye yönlendirilmesi durumunda daha da artar. Bir takımın sayısal kontrol sistemine yerleÅŸtirilmesi, parça programı olarak bilinen bir dizi girdiyle özetlenir.

Sayısal kontrol makinesinde programlar delikli kartlar aracılığıyla girilir. Bunun aksine, CNC makinelerinin programları bilgisayarlara küçük klavyeler aracılığıyla beslenir. CNC programlama bilgisayarın belleÄŸinde tutulur. Kodun kendisi programcılar tarafından yazılır ve düzenlenir. Bu nedenle CNC sistemleri çok daha kapsamlı hesaplama kapasitesi sunar. Hepsinden iyisi, CNC sistemleri hiçbir ÅŸekilde statik deÄŸildir çünkü revize edilmiÅŸ kod aracılığıyla önceden var olan programlara daha yeni istemler eklenebilmektedir. 

Temel olarak, CNC iÅŸleme, takım tezgahı fonksiyonlarının hızını ve konumunu önceden programlamayı ve bunları, insan operatörlerinin çok az katılımıyla, tekrarlanan, öngörülebilir döngülerde yazılım aracılığıyla çalıştırmayı mümkün kılar. CNC iÅŸleme sürecinde, bir 2D veya 3D CAD çizimi tasarlanır ve bu çizim daha sonra CNC sisteminin çalıştırılması için bilgisayar koduna çevrilir. Program girildikten sonra operatör, kodlamada herhangi bir hata olmadığından emin olmak için programı bir deneme çalıştırması yapar.

​

CNC, Bilgisayar Sayı Kontrolü'nün kısaltmasıdır. Sert malzemelerin kesilmesi ve ÅŸekillendirilmesinde kullanılan bir kesim yöntemidir. Tabla ve kesim kafasından oluÅŸan bir düzlem üzerine kurulu tezgaha CNC tezgahı denir. Ä°lkel bir torna örneÄŸine göre, CNC kesim yapan firmalar sac, demir, çelik, alüminyum, ahÅŸap, pleksi ve benzeri tüm düzlemleri ÅŸekillendirebilirler.  CNC kesim iÅŸlemlerinde farklı teknolojiler kullanılmaktadır. Standart CNC'nin yanı sıra, CNC plazma kesim, CNC oksijen kesim, CNC lazer kesim teknolojileri iÅŸin niteliÄŸine ve gereksinimlerine göre tercih edilebilir.


CNC oksijen kesim ÅŸekli en yaygın kullanılan kesim iÅŸlemidir. Metal malzeme, yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile tutuÅŸma sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra, ısıtılmış bölge saf oksijen gazı jeti ile kesilir. Oksijen ve ısınmış metal bölgesi arasında oluÅŸan ekzotermik reaksiyon sonucunda, oksijen metali yakar ve yanma ürünü olan metal oksidi malzemenin arkasından üfleyerek dışarı atar.


CNC plazma kesim, basınçlı hava ile iyonize edilerek plazma haline getirilen iletken malzemelerde kesme iÅŸlemi gerçekleÅŸtirir. Plazma kesim iÅŸleminde güç kaynağı, uygun tipte torç ve sürekli sabit basınçlı hava gibi unsurlar gereklidir. Plazma kesimin en büyük avantajı tüm iletken metallerde uygulanabilir olmasıdır.


CNC lazer kesim, paslanmaz çelik, alüminyum ve sac metal malzemelerin kolaylıkla ve hızlı bir ÅŸekilde iÅŸlenip ÅŸekillendirildiÄŸi bir kesim tekniÄŸidir. Lazer kesim makinaları sac levhaları hatasız bir ÅŸekilde hızlıca iÅŸler.  Programlaması yapılan tasarımlar lazer kesim makinelerinde kendini bulur.

bottom of page